ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δήμος Καβάλας: Αναβίωσε το ποντιακό έθιμο «Χριστοκούρ»
Δήμος Καβάλας: Αναβίωσε το ποντιακό έθιμο «Χριστοκούρ»
21 Δεκ
0
Σχόλια

Δήμος Καβάλας: Αναβίωσε το ποντιακό έθιμο «Χριστοκούρ»

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας αναβίωσε το έθιμο «Χριστοκούρ» στην πλατεία Ελευθερίας

Το Χριστοκούρ, το χριστουγεννιάτικο έθιμο του Πόντου, αναβίωσε το βράδυ της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου 2024, στην πλατεία Ελευθερίας ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας.

Το εν λόγω θεατρικό δρώμενο, έβαλε στο κλίμα των Χριστουγέννων όσους είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν και κράτησε ζωντανή μιας από τις σημαντικές πτυχές της παράδοσης μας.

«ΧΡΙΣΤΟΚΟΥΡ»
Στον Πόντο, όπως και σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν με ευσέβεια και λαμπρότητα. Οι προετοιμασίες για την ημέρα εκείνη ξεκινούσαν πολλές ημέρες πριν.

Οι κάτοικοι σταματούσαν κάθε εξωτερική εργασία και αφιερώνονταν στις τελευταίες λεπτομέρειες του γιορτινού τραπεζιού. Την περίοδο εκείνη συνήθιζαν να λένε, «Τη Χριστού ολ’ αναλάζ’νε και τα πετεινάρια σπάζ’νε », δηλαδή «Τα Χριστούγεννα όλοι φορούν τα γιορτινά τους και σφάζουν τα κοκόρια».

Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές κρεμούσαν στο εικονοστάσι σταυρωτά κλαδιά φουντουκιάς ή καρυδιάς ή μόνο καρπούς. Επίσης, την ημέρα αυτή έβαζαν στο τζάκι ένα κούτσουρο, το λεγόμενο «Χριστοκούρ’», το οποίο ήταν από μηλιά ή αχλαδιά ή από κάποιο άλλο δέντρο που υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή.

Με αυτό, λοιπόν, το κούτσουρο άναβαν την φωτιά μόλις χτυπούσε η καμπάνα και την κρατούσαν αναμμένη για τις τρεις μέρες των Χριστουγέννων, τα «Χριστουήμερα».

Από αυτό το κούτσουρο κρατούσαν φωτιά και για τις δώδεκα ημέρες των εορτασμών, το λεγόμενο Δωδεκαήμερο, αντικαθιστώντας το με άλλο πριν σβήσει. Για να τους φέρει γούρι, πίστευαν πως πρέπει να καίγεται όρθιο.

Πηγή: otavoice.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.