Ήταν το 1923, όταν ο Ιερεμίας και ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης, οι τελευταίοι μοναχοί της μονής της Παναγίας Σουμελά, την εγκατέλειπαν κι έθαβαν σε μια κρύπτη, σε κάποιο σημείο στο ξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας —περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τη μονή Σουμελά—, τα θησαυρίσματα του ποντιακού ελληνισμού: την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, το ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Μανουήλ Κομνηνού. Πίστευαν ότι θα επέστρεφαν κάποτε στη μονή και θα τα έβρισκαν εκεί.
Μετά από περίπου οκτώ χρόνια, και έπειτα από παράκληση του Πόντιου πολιτικού Λεωνίδα Ιασονίδη, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ισμέτ Ινονού, να επιτρέψει στον μοναχό Αμβρόσιο τον Σουμελιώτη να μεταβεί στη μονή Σουμελά και να πάρει τα κρυμμένα ιερά κειμήλια. Έτσι κι έγινε…
Ενενήντα τέσσερα χρόνια ύστερα, το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, που είναι χτισμένο σε έναν απόκρημνο βράχο, παίρνει τη χαμένη του αίγλη. Αναστηλωμένο και με ανακαινισμένο τον περιβάλλοντα χώρο, γίνεται πόλος έλξης τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους πιστούς. Σήμερα —και προς το παρόν—, είναι το μοναδικό σημείο που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος, ελεύθερα, στη μονή Σουμελά και να απολαύσει τη μοναδική θέα που του προσφέρεται από το σημείο. Μέσα στο ναό υπάρχουν καθίσματα αλλά κι ένας προτζέκτορας που προβάλει οπτικοακουστικό υλικό με την ιστορία της μονής σε τρεις γλώσσες: τουρκικά, αγγλικά και αραβικά.
Να σημειωθεί ότι το ξωκκλήσι ήταν εγκαταλελειμμένο μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν να το αναστηλώσουν —πράγμα που έγινε σε χρόνο dt—, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κτιριακό συγκρότημα της μονής Σουμελά· με σκοπό ως είθισται τα τελευταία χρόνια, να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους από τον θρησκευτικό τουρισμό.
Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr επισκέφθηκε την Αγία Βαρβάρα και σας παρουσιάζει μοναδικές εικόνες.
Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.