Την Καθαρά Δευτέρα την έχουμε συνδυάσει όλοι με το πέταγμα του χαρταετού και με ένα τραπέζι γεμάτο με θαλασσινά. Στον Πόντο, όμως, τη σαχτοδευτέρα (όπως την αποκαλούσαν) δεν είχε να κάνει με τα παραπάνω. Ήταν ημέρα καθαρισμού όλων των μαγειρικών σκευών. Για τον καλύτερο καθιαρισμό τους, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν την κατενή (αλισίβα).
Σε ένα καζάνι με νερό έβαζαν στάχτη και το άφηναν να βράσει. Μόλις έβραζε, καθάριζαν με αυτό όλα τα σκεύη. Τα κρεατοκούρα (ξύλα στα οποία έκοβαν το κρέας) εκτός από το να τα πλύνουν, επιπλέον τα έξυναν με μαχαίρια, προκειμένου να φύγει κάθε ίχνος λίπους. Την ίδια διαδικασία έκαναν και με τα κοβλάκια (ξύλινα δοχεία για το βούτυρο) και τα καρσάνια (ξύλινες λεκάνες). Τα χάλκινα σκεύη, εκτός ότι τα έπλεναν για να γυαλίσουν, στο τέλος τα έτριβαν και με στάχτη.