ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στράβων, ο γεωγράφος του κόσμου
Στράβων, ο γεωγράφος του κόσμου
15 Νοέ
0
Σχόλια

Στράβων, ο γεωγράφος του κόσμου

Ένας από τους σημαντικότερους γεωγράφους της αρχαιότητας ήταν ο Στράβων, ο οποίος γεννήθηκε το 63 ή το 64 π.Χ. στην Αμάσεια του Πόντου και πέθανε σε ηλικία 90 περίπου ετών.

Είχε την ευκαιρία να μαθητεύσει κοντά μεγάλους δασκάλους της εποχής του, μελετώντας γραπτά διάφορων γεωγράφων και φιλοσόφων της αρχαιότητας. Ο πρώτος του δάσκαλος ήταν ο Αριστόδημος, από τον οποίος διδάχθηκε την ρητορική. Έπειτα, ταξίδεψε στην Ρώμη, προκειμένου να παρακολουθήσει διδασκαλίες φιλοσόφων της αριστοτελικής σχολής. Στη συνέχεια, επηρεαζόμενος από μια ομιλία του Αθηνόδωρου, ενστερνίζεται την στωική φιλοσοφία.

Το συγγραφικό του έργο ήταν μεγάλο, καθώς είχε γράψει αρκετά έργα, με τα δυο σημαντικότερά του να είναι τα Ιστορικά υπομνήματα και τα περίφημα Γεωγραφικά. Σε ότι αφορά τα Ιστορικά υπομνήματα, αποτελούνται από 47 βιβλία γραμμένα σε πάπυρο. Δυστυχώς αρκετά από αυτά έχουν χαθεί. Κάποια αποσπάσματα που έχουν σωθεί και βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, δεν είναι αρκετά ώστε να μας δώσουν την πλήρη εικόνα του έργου.

Στον αντίποδα τα Γεωγραφικά, τα οποία αποτελούνται από 17 βιβλία, σώζονται ακέραια και σε άριστη κατάσταση και θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελούν έναν παγκόσμιο γεωγραφικό άτλαντα της εποχής του. Συγκεκριμένα, περιγράφει πόλεις από διάφορες περιοχές του τότε γνωστού κόσμου, δίνοντας πληροφορίες για το πως ήταν η κατάσταση τότε. Εκτός, όμως, από τις αναφορές του σε γεωγραφικά στοιχεία των τόπων που ταξίδευε, αναφέρει και πληροφορίες σχετικά με τα ήθη, τα έθιμα και γενικά διάφορα εθνικά στοιχεία των περιοχών.

Τα περιεχόμενα του έργου Γεωγραφικά:

Το α’ και β’ βιβλία περιλαμβάνουν γενικά περί της ανάπτυξης του έργου, στη οποία και τονίζεται εξαρχής: «ότι ουκ εκτός φιλοσοφίας η γεωγραφική πραγματεία».
Στο γ’ βιβλίο περιγράφονται οι χώρες: Ισπανία, Τουρδιτανία, Λουσιτανία, Κελτηβηρία και οι Βαλεαρίδες.
Στο δ’ βιβλίο περιγράφονται οι: Γαλατία, Ναρβωνήτιδα, Ακυϊτανία, Λουγδουνησία, Βρετανία, Ιβηρνία (Ιέρνη, Ιρλανδία), Θούλη και οι Άλπεις.
Στο ε’ βιβλίο περιγράφονται οι: Ιταλία, Ετρουρία, Σαρδηνία, Κορσική, Ουμβρία, το Λάτιο, η Πικεντίνη και η Καμπανία.
Στο στ΄ βιβλίο περιγράφονται, συνέχεια της Ιταλίας, οι: Λουκανία, Μεγάλη Ελλάδα, Σικελία, νήσοι Αιόλου, Ιαπυγία, Απουλία και Ρώμη.
Στο ζ’ βιβλίο περιγράφονται οι: Γερμανία, η χώρα των Γετών, η Δακία, οι Βοροσθενίδες χώρες, η Μαιώτιδα, Ταυρίδα, Ιλλυρία, Ήπειρος, Μακεδονία και Θράκη.
Στο η’ βιβλίο περιγράφονται οι: Ήλιδα, Λακωνία, Αργολίδα, Αίγινα, Κόρινθος, Αχαΐα και η Αρκαδία.
Στο θ’ βιβλίο περιγράφονται οι: Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Λοκρίδα και Θεσσαλία.
Στο ι’ βιβλίο περιγράφονται οι: Εύβοια, Κεφαλληνία, Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθος, Εχινάδες, Κρήτη και Κυκλάδες.
Στο ια’ βιβλίο περιγράφονται οι: Κιμμέριος Βόσπορος, Κολχίδα, Καυκασία, Υρκανία, Παρθυσία, Βακτρία, Σογδιανή, το όρος Ταύρος, η Μηδία και η Αρμενία.
Στο ιβ’ βιβλίο περιγράφονται οι υπόλοιπες της Ποντικής χώρας: Καππαδοκία, Γαλατία, Βιθυνία, Μυσία, Φρυγία, Μαιονία, Ισαυρία, Λυκία, Παμφυλία και Καικίλια με τις παρακείμενες νήσους.
Στο ιγ’ βιβλίο περιγράφονται: «τα από Προποντίδος και κάτωθεν από της Κυζίκου αρχόμενον ….μάλιστα δε τη Τροία».
Στο ιδ’ βιβλίο περιγράφονται τμήμα των Κυκλάδων και της αντιπέρα όχθης αυτών της λεγόμενης Ιωνίας: Παμφυλία, Ισαυρία, Καρία, Λυκία, Πισιδία, Κιλικία και Κύπρος.
Στο ιε’ βιβλίο περιγράφονται η Ινδία και η Περσίδα.
Στο ιστ’ βιβλίο περιγράφονται οι: Ασσυρία, Αδιαβηνή, Μεσοποταμία, Συρία, Φοινίκη, Παλαιστίνη και Αραβία, και τέλος
Στο ιζ’ βιβλίο περιγράφονται όλη η Αίγυπτος και όλη η Λιβύη.

Με πληροφορίες από τη wikipedia.org.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.