Ιμάμ μπαϊλντί
ΥΛΙΚΑ
8 μελιτζάνες τσακώνικες
Αλάτι
4 κρεμμύδια ξερά
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 γρ. ντομάτα κονκανσέ
Πιπέρι
⅓ ματσάκι μαϊντανό
400 γρ. φέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Με ένα μαχαίρι κάνουμε από 3 οριζόντιες χαρακιές σε κάθε μελιτζάνα σε μία πλευρά.
Τις ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας, με προσοχή να μη σπάσουν, και βάζουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για 40 λεπτά.
(Για τη γέμιση)
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
Μόλις κάψει καλά το τηγάνι προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Βάζουμε τη ζάχαρη, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα κονκασέ, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
(Για τη σύνθεση)
Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και πιέζουμε με ένα κουτάλι στο σημέιο που τις χαράξαμε για να κάνουμε μία υποδοχή για τη γέμιση.
Μοιράζουμε τη γέμιση σε όλες τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με τη φέτα, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Απλώνουμε στο πιάτο σερβιρίσματος τη ρόκα και σερβίρουμε τις μελιτζάνες με μαϊντανό ψιλοκομμένο, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Η συνταγή είναι από το caruso.gr.