Ρεβίθια φούρνου με πολύχρωμες πιπεριές
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. ρεβίθια χονδρά (τα οποιία τα έχουμε αποβραδίς σε άφθονο κρύο νερό)
2 πιπεριές πράσινες, σε χοντρές φέτες
2 πιπεριές κόκκινες, σε χοντρές φέτες
1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί, σε χοντρές φέτες
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
300 γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά βράζουμε τα ρεβίθια σε νερό με το φύλλο δάφνης και το μπαχάρι μέχρι να μαλακώσουν.
Έπειτα τα στραγγίζουμε και φυλάμε το ζωμό, πετώντας τη δάφνη και το μπαχάρι.
Στη συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τις πιπεριές.
Όταν μαραθούν, προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε τα ρεβίθια σε πυρίμαχο σκεύος (πήλινο ή γυάλινο), ρίχνωντας τη σάλτσα με τις πιπεριές από πάνω.
Ανακατεύουμε λίγο με τα ρεβίθια και τοποθετούμε από πάνω το δεντρολίβανο. Αν τα ρεβίθια δεν σκεπάζονται από τη σάλτσα, τότε προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από το φυλαγμένο ζωμό τους.
Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 35 λεπτά μέχρι να κάνει το φαγητό μια κρούστα από πάνω. Αν στεγνώσει το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
Η συνταγή είναι της Γεωργίας Κοφινά.