Σούπα με μαυρομάτικα φασόλια και κάρυ
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. φασόλια μαυρομάτικα του κόσμου
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. κάρυ σε σκόνη
½ κ.γ. σκόνη τσίλι (προαιρετικά)
½ κ.γ. κουρκουμά
2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
1 φλ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
3 φλ. νερό
½ λεμόνι, χυμός
Αλάτι, κατά βούληση
Πιπέρι, κατά βούληση
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό βάζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια, τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και τα σουρώνουμε.
Έπειτα ρίχνουμε ξανά τα μαυρομάτικα φασόλια στην κατσαρόλα με φρέσκο κρύο νερό, αλατίζουμε και τα σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν – αλλά χωρίς να λιώσουν – και τα σουρώνουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίζουν και να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κάρυ, τη σκόνη τσίλι, τον κουρκουμά, τη καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το νερό, το χυμό λεμονιού και μόλις πάρει το μίγμα της κατσαρόλας μία βράση, προσθέτουμε και τα μαυρομάτικα φασόλια.
Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 20 περίπου λεπτά.
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του chef Δημήτρη Σκαρμούτσου.