Σούπα βελουτέ με κάστανα, μπέικον και κρουτόν
ΥΛΙΚΑ
(Για τη σούπα)
200 γρ ολόκληρα κάστανα, μαγειρεμένα και καθαρισμένα
1 στικ σέλερι καθαρισμένο και κομμένο
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο
1 μικρό καρότο, καθαρισμένο και κομμένο
1,2 λίτρα ζωμός λαχανικών
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, κατά βούληση
(Για τα κρουτόν)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λεπτή λωρίδα μπέικον, λεπτοκομμένη
110 γρ ξερό-μπαγιάτικο λευκό ψωμί, κομμένο σε κύβους
1/2 κ.γ. φύλλα φρέσκο θυμάρι, λεπτοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
(Για τη σούπα)
Αρχικά, σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κάστανα, το σέλερι, το κρεμμύδι, το καρότο και το ζωμό λαχανικών.
Έπειτα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά.
(Για τα κρουτόν)
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε το μπέικον για 5 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ψωμί και το θυμάρι και ανακινούμε το τηγάνι συνεχώς μέχρι τα κρουτον να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα κρουτόν σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Όταν γίνει η σούπα, την αφαιρούμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Ρίχνουμε τη σούπα στον κάδο του μπλέντερ και την κάνουμε πουρέ.
Επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε ξανά.
Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Μοιράζουμε τη ζεστή σούπα σε ατομικά μπολ και προσθέτουμε το μπέικον τα κρουτόν λίγο πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του chef Δημήτρη Σκαρμούτσου.