ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σουτζουκάκια με πουρέ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ |Παραδοσιακές ελληνικές
(Φωτ.: caruso.gr)
0
Σχόλια

Σουτζουκάκια με πουρέ

Πρόκειται για ένα κλασσικό πιάτο, που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Τα σουτζουκάκια «κατάγονται» από τη Σμύρνη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα χαρακτηρίζουν ως τη «μικρασιάτικη αποθέωση των κεφτέδων». Πρόκειται για ένα φαγητό που δεν έχει λείψει από κανένα ελληνικό τραπέζι, καθώς όλες οι νοικοκυρές το έχουν μαγειρέψει.

ΥΛΙΚΑ

(Για τα σουτζουκάκια)
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (από όποιο κομμάτι του ζώου σας αρέσει ο κιμάς)
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 φλ. τσαγιού πελτέ ντομάτας
½ φλ. τσαγιού φρέσκια ντομάτα τριμμένη
¾ φλ. τσαγιού τριμμένο στο multi κουάκερ
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
Αλατοπίπερο
2 μπαχάρια
1 ξύλο κανέλλας
2 μοσχοκάρφια
1 αυγό
Λίγη ρίγανη
Ελαιόλαδο

(Για τον πουρέ)
1 κιλό πατάτες
1 λίτρο γάλα φρέσκο
Λίγο βούτυρο
½ φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά ζυμώνουμε τον κιμά χρησιμοποιώντας το αυγό, το τριμμένο κουάκερ, ένα κρεμμύδι τριμμένο, την τριμμένη ντομάτα, αλατοπίπερο, λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη. Στη συνέχεια, μόλις τον ζυμώσουμε, τον βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.

Έπειτα, μόλις βγάλουμε τον κιμά από το ψυγείο, πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας σε μέγεθος που μας αρέσει και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.

Μόλις τα ετοιμάσουμε, τα ψήνουμε στον φούρνο, στους 170 βαθμούς, μέχρι να πάρουν ελαφριά όψη.

Παράλληλα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το άλλο κρεμμύδι, το οποίο το έχουμε επίσης ψιλοκόψει.

Έπειτα ρίχνουμε τον χυμό της ντομάτας, το σκόρδο και αρκετό βραστό νερό, το ξυλάκι της κανέλας, τα μπαχάρια και τα μοσχοκάρφια και αφήνουμε να πάρει βράση.

Όταν γίνει αυτό, βάζουμε προσεκτικά στην κατσαρόλα τα σουτζουκάκια και χαμηλώνουμε τη φωτιά (ώστε να διατηρείται ο βρασμός).

Προς το τέλος, όταν η σάλτσα μας αρχίζει να δένει, διορθώνουμε αλατοπίπερο.

Παράλληλα, σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες για τον πουρέ. Όταν μαλακώσουν (δοκιμάζουμε βυθίζοντας στην καρδιά τους ένα μαχαιράκι του βουτύρου) τις βάζουμε σε κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Έπειτα τις λιώνουμε.

Ρίχνουμε τις λιωμένες πατάτες σε μια κατσαρόλα, μαζί με λίγο γάλα και αφήνουμε το μίγμα να ζεσταθεί (σε μέτρια φωτιά), ανακατεύοντας με το σύρμα.

Προσθέτουμε όσο γάλα χρειάζεται για να είναι ο πουρές μας στην υφή που τον θέλουμε κι όταν βράσει τον βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτοντας λίγο βούτυρο, τριμμένο τυρί και λίγο φρέσκο πιπέρι.

Σερβίρουμε τον πουρέ μαζί με τα σουτζουκάκια. Αν θέλουμε μπορούμε να τρίψουμε κι από πάνω λίγο τυρί.

Η συνταγή είναι από το caruso.gr.

ΑΛΛΕΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουτζουκάκια με πουρέ

Σουτζουκάκια με πουρέ

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.